mocowanie do roweru i futerał.
Forum » Forum / Sprzęt » mocowanie do roweru i futerał.
Rozpoczęta przez: RavenRaven
1170861841|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Liczba wypowiedzi: 11
rss icon RSS: Nowe wypowiedzi
mocowanie do roweru i futerał.
RavenRaven 1170861841|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Witam,

Tak jak w temacie chodzi mi o mocowanie rowerowe oraz futerał do Holuxa. Po kilku próbach poprzez najomych oraz zaprzyjaźnione firmy rowerowe niestety moje próby sprowadzenia do Polski oryginalnego mocowania spełzły na niczym mam jednak pomysł (jeszcze niezbyt konkretny) na takie mocowanie: obejmy zatrzaskowe od lamp rowerowych, które można kupić już za kilkanaście złotych w każdym hipermarkecie łączymy w jakiś sposób z płytką wyściełaną warstwą tłumiącą lekko drgania i do tej płytki przykręcamy odbiornik za pomocą odpowiednich śrub (na pewno się uda coś dobrać bo nie zauważyłem na odbiorniku żeby to był jakiś specjalny rodzaj gwintu), całośc można jakoś jeszcze zabezpieczyć dodatkowymi obejmami dokręcanymi do głównej płytki. Pomysł do dopracowania ale raczej realny. Co do futerału to mój przegląd w kilku sklepach ze sprzętem foto nie przyniósł pozytywnych rezultatów, pozostaje samodzielne uszycie takiego futerału np. z cienkiej skórki, doszywamy klapkę na zatrzask lub rzepy, wycinamy otworki na klawisze i łącza, doszywamy mocowanie do paska oraz na smycz zaś okienko na wyświetlacz robimy z przezroczystego tworzywa (np. okładki do bindowania - można kupić w sklepie z art. papierowymi) doklejonego od środka do futerału i gotowe! Co myślicie?

Pozdrawiam,
Artur

rozwiń mocowanie do roweru i futerał. przez RavenRaven, 1170861841|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Re: mocowanie do roweru i futerał.
CasperCasper 1175974270|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Ja do mocowania do roweru wykorzystał uchwyt który dostałem do mocowania do samochodu. Jeśli chodzi o tłumienie drgań zdałem się natomiast tylko na amortyzator w widełkach :).

rozwiń Re: mocowanie do roweru i futerał. przez CasperCasper, 1175974270|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
EmerytEmeryt 1176217303|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

W samochodzie mam uchwyt który używałem do Palma identyczny jak na Allegro aktualnie sprzedają za 14zł: http://allegro.pl/item184222386_uchwyt_pda_hp_compaq_mitac_mda_xda_dell_palm_inne.html
Uchwyt ten trzyma też dobrze holuxa - a ma tą zaletę że można go przyczepić do kratek nawiewu. Oryginalny uchwyt Holuxowski w zasadzie nie ma jak przyczepić w samochodzie.

Miało być rowerze, a napisałem o samochodzie :).
Zrobiłem prosty uchwyt rowerowy, z wykorzystaniem uchwytu od tylnej lampki (po pierwszej jeżdzie po kupnie został tylko uchwyt). W najbliższym czasie zrobię zdjęcia - tylko w jaki sposób można je zamieścić na tym forum??? Tyle jest ikonek z różnymi magikami, a jakoś ja nie umiem żadnej z nich użyć ;).

ostatnia edycja 1176231678|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover przez Maciej_Milinkiewicz + więcej
rozwiń Re: mocowanie do roweru i futerał. przez EmerytEmeryt, 1176217303|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
FilozoffFilozoff 1177700564|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Też wpadłem na pomysł zrobienia mocowania do roweru z użyciem holuxowego uchwytu. Casper: Jak konkretnie zamocowałeś ten uchwyt do kierownicy? Jak sprawdza się twoje rozwiązanie? Ja pomyślałem o jakiś obejmach na drążek kierownicy i połączeniu ich z płytką uchwytu śrubami. I druga rzecz: Czy odbiornik nie wypada z widełek podczas jazdy po wybojach?

rozwiń Re: mocowanie do roweru i futerał. przez FilozoffFilozoff, 1177700564|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
CasperCasper 1178462259|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Krótki opis jak to zrobić wrzuciłem do działu "System montażu na rowerze".
System ten umożliwia łatwy dostęp do baterii i łatwe zdejmowanie odbiornika. Jest też dość stabilny. Zdarza się, że na jakiś dziurach odbiornik zacznie się wysuwać, ale nie wypada. Należy go wtedy lekko poprawić.

Myślałem jeszcze o przykręceniu na stałe odbiornika do plastikowej podstawniki którą można odczepiać od plastikowego stojaczka. Dzięki temu odbiornik powinien się lepiej trzymać na wertepach. Rozwiązanie takie będzie niestety okupione problemem szybkiego dostania się do baterii.

rozwiń Re: mocowanie do roweru i futerał. przez CasperCasper, 1178462259|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
gbrgbr 1178578961|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Na początku zamocowałem GM do roweru sposobem opisanym przez 42nat'a. Jednak zastosowałem troszeczkę inne części, ale w identyczny sposób. Trochę mnie to mocowanie rozczarowało, zbyt często odbiornik wpadał w drgania i bujał się. Na oko widać, że troszkę to ramię jest za długie.
Przeszukałem dom i piwnicę, niestety nie znalazłem żadnych elementów, z których dało by się coś mądrzejszego skonstruować. Wyszło na to, że coś i tak trzeba będzie kupić. Postanowiłem, że należy zastosować jakieś profesjonalne rozwiązanie, ale jak najmniejszym kosztem. Jako, że lubię trochę pokombinować nie zdecydowałem się na gotowca w stylu uchwyt szczękowy, lecz zakupiłem kosztem 35 pln ramię rowerowe HR i głowicę do aparatu fotograficznego HR. Kto ciekaw co z tego wyszło może sprawdzić stronę http://holux.wikidot.com/system-montazu-na-rowerze, na samym końcu.

pozdrawiam

rozwiń Re: mocowanie do roweru i futerał. przez gbrgbr, 1178578961|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
42nat42nat 1179004257|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Przyznaję, mnie też te wahadłowe ruchy odbiornika irytowały nieco, ale nie szkodziły ani odbiornikowi, ani nie utrudniały obsługi. Gorszy znacznie okazał się trudny dostęp do akumulatorków, karty pamięci.
Wreszcie mam rozwiązanie prawie bez wad! Skroiłem przy pomocy szlifierki z kawałka aluminiowej tablicy rejestracyjnej część górną w stylu rozwiązania komercyjnego - jak w 'system-montazu-na-rowerze' [zdj. z żółtym Alanem] - do tego doszły szczątki małego głośnika, uchwyt do rury z mego pierwszego rozwiązania, kwadracik z cienkiej pianki poliuretanowej i właściwie wszystko. Problemem pozostał tylko brak odpowiednich gum mocujących. Zająłem się innymi sprawami i nagle przyszedł pomysł! :D Dwie prezerwatywy z obciętymi czubkami okazały się świetnymi, superelastycznymi oringami i załatwiły sprawę.
Rozwiązanie przetestowałem w praktyce i jest naprawdę niezawodne, a dostęp do zasilania to kwestia 3 sekund. Ciasnota na kierownicy mojego roweru pokazała jeszcze jeden plus konstrukcji: można ją obrócić pod dowolnym niemal kątem i u mnie np. przy poziomym wyświetlaniu ekranu jeździ mocowana skośnie. Amortyzowanie i sztywność całości konstrukcji są w idealnych chyba proporcjach.
Zamieszczę wkrótce opis ze zdjęciami, choć jakość wykończenia nie poraża jeszcze estetyką i precyzją, ale w końcu to dość surowa wersja testowa ;)

rozwiń Re: mocowanie do roweru i futerał. przez 42nat42nat, 1179004257|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
HippoHippo 1177701050|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Niedawno otrzymałem Holux'a i zrobiłem mocowanie do roweru 'domowym sposobem'.
Jak je przetestuję i okaże się że dobrze trzyma w terenie, to wstawię fotki tego rozwiązania + jakiś opis :)

ostatnia edycja 1177701083|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover przez Hippo + więcej
rozwiń Re: mocowanie do roweru i futerał. przez HippoHippo, 1177701050|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
RavenRaven 1179140074|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

A u mnie sprawa się sama niejako rozwiązała…po zainstalowaniu w moim rowerze dodatkowych uchwytów na kierownicę takiego właśnie jak ten:

http://www.decathlon.com.pl/PL/Product_arborescence/cycle-and-rolle/spare-parts/steering-system/road-steering/product_8030435/index.html

i po nałożeniu na niego piankowej owijki, w części bliższej kierownicy powstały takie jakby saneczki, między które można położyć odbiornik. W moim przypadku muszę jeszcze dorobić z boku pokrowczyka przeze mnie wykonanego po dwa uchwyty, przez które przeprowadzone będą paseczki zapinane na rzepy i mocujące całość od spodu do uchwytu. Dla bezpieczeństwa całość jeszcze będzie dopieta smyczką. Takie rozwiązanie jest bardzo dobre bo występuję tu automatyczna amortyzacja wstrząsów realizowana przez owijkę piankową i ogólną elastyczność takiego mocowania. Kiedy tylko całość będzie gotowa to odpowiednia "dokumentacja" fotograficzna znajdzie się w odpowiednim dziale. Od razu będzie widoczny również wykonany przeze mnie pokrowiec, którego zdjęcia obiecałem onegdaj udostępnić.
Pozdrawiam.

rozwiń Re: mocowanie do roweru i futerał. przez RavenRaven, 1179140074|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
jdmjdm 1215505799|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

ostatnio nabyłem coś takiego
http://allegro.pl/show_item.php?item=388917459
i jak na razie jestem bardzo zadowolony niebawem bede testowal uchwyt na dłuższej trasie i jak co to zdam relacje :)

pozdrawiam..

rozwiń Re: mocowanie do roweru i futerał. przez jdmjdm, 1215505799|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
DesoftDesoft 1218268468|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Ponad rok jeżdzę z uchwytem własnej produkcji.
Opisowo: dwa uchwyty do mocowania na kierownicy - ja zrobiłem z paska blaszki. Do tego przykręcona prostokątna płytka z naciętymi czterema wyżłobieniami. na płytkę przykleiłem kawałek gąbki. Dwa paski blachy aluminiowej przyciąłem w taki sposób aby nie przeszkadzały w wymianie
baterii. też znaciętymi wyżłobieniami. Całość spinają dwa oringi. Początkowo używałem uszczelek do kanalizacji, ale potrafiły pękać.
Całość przypomina oryginalne mocowanie holuxa, z wyjatkiem tego że są dwie blaszki zamiast tej podstawy. Mogę wrzucić zdjęcia, jeżeli jest tutaj taka możliwość.

rozwiń Re: mocowanie do roweru i futerał. przez DesoftDesoft, 1218268468|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Nowa wypowiedź
Jeśli nie zaznaczono inaczej, Zawartość tej strony dostępna jest na licencji Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.