Burza mózgów...
Forum » Forum / Miszmasz » Burza mózgów...
Rozpoczęta przez: 42nat42nat
1171398402|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Liczba wypowiedzi: 10
rss icon RSS: Nowe wypowiedzi
Podsumowanie:
... czyli co po głowie chodzi ;)
Burza mózgów...
42nat42nat 1171398403|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Pomysłem na ten wątek natchnął mnie Garf (przy okazji - szczerze współczuję zdarzenia).
Noszenie odbiornika w ręce nie jest najwygodniejsze, no i łatwo go np. upuścić, wypuścić z ręki. Odbiornik z tyłu ma dwa przyzwoicie wyglądające gwinty, które mogłyby być wykorzystane na jakiś klips do paska, mocowanie paska na nadgarstek lub mocowanie rowerowe (na kierownicy raczej go nie zmieszczę, a rower jest dla mnie ważnym zastosowaniem odbiornika).
Do samego przenoszenia z powodzeniem nadał by się jakiś pokrowiec do paska od małego kompaktu cyfrowego - pełno teraz tego na rynku, ale pozostałych rozwiązań jeszcze do końca nie "domyślałem". Ten pokrowiec kusi mnie również dlatego, że mocując na wierzchu jakąś blaszkę, mógłbym przyczepić do niej antenę zewnętrzną i do rejestracji śladu nic lepszego nie potrzeba…
Uchwyt rowerowy myślałem oprzeć na uchwycie do rur z solidną gumą w środku - można by wtedy zrobić mocowanie na ramie roweru, a wkręt z kołkiem rozporowym zastąpić śrubą mocującą resztę uchwytu. Problem jednak i w tym żeby było to rozwiązanie bezpieczne dla sprzętu i rowerzysty, a przy tym łatwe w demontażu (jakieś motylki, zatrzaski), bo niekoniecznie musi być najpiękniej (choć byłoby fajnie) ale musi być wygodnie (np. szybkie wyjęcie pewnie zamocowanego sprzętu).
Tyle na razie moich pomysłów. Jak mi się "przyśni" coś nowego, to dopiszę ;) A jak któreś z rozwiązań doprowadzę do końca, to zamieszczę w "kruczkach" :)

Oryginalny BH-500 to 20-25 €, pokrowiec ze smyczą jeszcze lepiej :/
tu przykład:
http://www.mega-kom.de/eshop/index.php/cPath/21_50

Do otworków z tyłu na razie dopasowałem śrubki z jakiego demobilu komputerowego - przynajmniej się tam nie "napiaszczy" ;)

ostatnia edycja 1171403257|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover przez 42nat + więcej
rozwiń Burza mózgów... przez 42nat42nat, 1171398403|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Re: Burza mózgów...
garfgarf 1171445530|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Ja te otworki (razem z komputerowymi srubkami) wykorzystalem do mocowania na kierownicy samochodu. Jak sie wreszcie zbiore, opisze patent - prymitywny do niemozliwosci :-)

rozwiń Re: Burza mózgów... przez garfgarf, 1171445530|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
42nat42nat 1171487320|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Dziś pracowałem nad dwoma 'patentami'.
1. klips do paska od starej komórki Ericsson T10s załatwił sprawę mocowania odzieżowego i lepiej dzięki niemu trzyma się Holuxa w ręce - dodatkowy uchwyt
2. mocowanie rowerowe do kierownicy - w oparciu o uchwyt z gumą do rur 1/2" i kotwę montażową do okien (kawałek cienkiego płaskownika z nawierconymi otworami); w uchwycie wymieniłem tylko śruby na imbusowe [wygląda lepiej niż się spodziewałem ;)]; wszystkie śruby wymagać będą jeszcze przycięcia i całość dopieszczenia - pokażę kiedy będzie skończony.

rozwiń Re: Burza mózgów... przez 42nat42nat, 1171487320|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Starocie do nawigacji
42nat42nat 1171575721|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Może będziecie mieli jakiś pomysł…
Mam Toshibę Libretto CT-50 - to taki subnotebook wielkości kasety VHS. Jego wydolność to mniej więcej poziom Windows95 ( procesor na poziomie Pentium 100, HDD 800 MB), czyli marnie, choć byłby fajnym uzupełnieniem zestawu do nawigacji w samochodzie. Wiecie jaka mapa mogłaby załatwić sprawę krajowych wojaży ?

ostatnia edycja 1171577806|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover przez 42nat + więcej
rozwiń Starocie do nawigacji przez 42nat42nat, 1171575721|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Re: Starocie do nawigacji
garfgarf 1171615800|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Ja mam jakiegos laptopa Optimusa (Pentium 90) i tez chce go do tego zastosowac. Chodzi toto pod W98. Jeszcze nie testowalem, ale mam wrazenie ze taki sprzet to lyknie max MapShow z zaladowana mapa z UMP. Tu naturalnie pojawia sie klopot - Holux komunikuje sie via USB, a takie laptki rzadko sa w to wyposazone.

Tutaj na naszym forum jest watek w tym temacie, aczkolwiek mi przyszlo do glowy jeszcze jedno rozwiazanie - PCMCIA z USB.

rozwiń Re: Starocie do nawigacji przez garfgarf, 1171615800|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
garfgarf 1174163117|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Pozwole sobie ozywic stary watek, bo wlasnie poeksperymentowalem sobie ze starenkim laptkiem w duecie z Holuxem.
A zatem, zestaw laptop Pentium 100 (32 MB RAM, HDD 1 GB, Win NT 4.0.) i odbiornik Holux polaczony z laptkiem kabelkiem COM bezproblemowo dzialac moze jako podreczny zestaw nawigacyjny za niewielkie (relatywnie) pieniadze. Na laptopie dziala zarowno MapShow, ktorego "terenowa" funkcjonalnosc jest niestety ograniczona, bo lobuz nie umie na biezaco pokazywac pozycji na tle mapy (swoja droga, jak na "firmowe" oprogramowanie do odbiornika GPS jest to gigantyczne niedopatrzenie), jak i GPSMapEdit - i on tu gra glowna role. Z zaladowana mapa z UMP program bez problemu pokazywal pozycje wzieta z odbiornika. A zatem, wiadomosc dla 42nat - da sie :-)

Co wiecej, eksperymenty z Emapa, ktora w koncu jest dedykowana dla Garminow, tez zakonczyly sie powodzeniem. Dziala, komunikuje sie z odbiornikiem bez problemow. Oczywiscie, map wgrac sie nie da, ale tego chyba nikt od tego programu nie oczekuje.

rozwiń Re: Starocie do nawigacji przez garfgarf, 1174163117|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
RavenRaven 1204877541|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Witam,

A ja w tym wątku tak trochę od czapy bo nie moge znaleźć gdzie to było pierwotnie… Czy uważacie nadal, że sensowne jest spolszczenie instrukcji do Holuxa? I druga sprawa ciekawa, że nie widać już naszych odbiorników na Allegro - nie sprzedawały się czy jak? A może Holux już wycofał i szykuje nowszy model na rynek europejski (np 120)?

Pozdrawiam,
Artur

rozwiń Re: Starocie do nawigacji przez RavenRaven, 1204877541|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
42nat42nat 1205010855|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Był niedawno jeden z 2 ręki, ale widać mało używany. Nowe rzeczywiście przepadły, no ale i konkurencja rośnie. Ostatnio ludzi szaleją z Akirą [model, chyba 512] z Biedronki - 299,-
Holux wypuścił 'GPSmile55' i chyba właśnie w nawigacji samochodowej producenci szukają zbytu. Outdorowcy, to jednak dużo mniejszy rynek.
Co do instrukcji, to może warto by było - tym bardziej, że chyba włożyłeś w to już sporo pracy. Albo przynajmniej rozbudujmy 'kruczki i sztuczki'. Zawsze będzie ktoś kto dopiero zapoznaje się z maszynką - niekoniecznie dlatego że ich tak wiele u nas ale niektóre zmieniają właścicieli. Mojej pewnie zafunduję u siebie dożywocie ;)

ostatnia edycja 1206141904|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover przez 42nat + więcej
rozwiń Re: Starocie do nawigacji przez 42nat42nat, 1205010855|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
garfgarf 1206809694|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Szczerze mowiac, Akira z Biedronki czy tez z MM (sam mam taka :-)) a Holux to zupelnie rozne urzadzenia, do czego innego przeznaczone i absolutnie nieporownywalne. Obydwa mam, obydwu uzywam. 42nat - masz chyba, niestety, racje, grono turystow lazacych z odbiornikiem w lapie jest nieduze i mam wrazenie ze "stabilne" - sa ludzie ktorzy tak spedzaja czas, ale sa to caly czas ci sami ludzie :-D.

rozwiń Re: Starocie do nawigacji przez garfgarf, 1206809694|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
HippoHippo 1207252715|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover

Tak, niestety odbiorniki GPS są masowo wykorzystywane do nawigacji samochodowych, przez co producenci nastawiają się głównie na produkcję takich urządzeń…
Widać to np. na grupie dyskusyjnej pl.rec.gps znakomita większość tematów dotyczy nawigacji samochodowej.
A sprzętu do out-dooru niewiele przybywa za rozsądną cenę :(

rozwiń Re: Burza mózgów... przez HippoHippo, 1207252715|%e %b %Y, %H:%M %Z|agohover
Nowa wypowiedź
Jeśli nie zaznaczono inaczej, Zawartość tej strony dostępna jest na licencji Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.