Witam
Przez parę ostatnich dni wgrywałem na zmianę różne wersje oprogramowania (mam nadzieję że bootloader nie ma licznika ;)). I o to wnioski:
- wersję 3.0 dyskwalifikuje z góry brak możliwości odczytania danych. Funkcję TrackBack właściwie można sobie darować - zawsze można odwrócić trasę stosując invertWP, a poza tym można zawsze wracać po śladzie.
- wersja TR - tą próbowałem najdłużej , i o mały włos a pozostałaby na stałe w GM.
Zalety:
- nowe elementy zobrazowania - wreszcie zobaczyłem na ekranie ścieżki (linie przerywanie) i obszary. Wyświetlane są wody, lasy i obszary zurbanizowane.
"Zwykła" wersja 2.05 wyświetla w miarę poprawnie tylko wody - obszar lasu jest wyświetlany tylko po pierwszym uruchomieniu po wgraniu mapy. Później wystarczy np. wyłączyć/włączyć ikony i już pozostaje nam tylko woda ;).
- nowe parametry rejestracji śladu - bardzo przydatna (jak dla mnie) rejestracja co 15 metrów.
Wady:
- problem odświeżania mapy. Faktycznie, bardzo często wersja TR nie daje sobie rady z "przeorientowaniem" mapy. Pomaga ustawienie orientacji na "północ na górze". Ale przy takim ustawieniu znowu moja żona nie potrafi się zorientować w terenie ;).
- czasami bez widocznej przyczyny nie startuje rejestracja śladu. Wszystko ustawione jak należy, a jak po pewnym czasie zajrzy się do TrackLog to licznik procentowy śladu = 0.
- zmieniony format zapisu śladów na kartę. Nie ma możliwości odczytania (konwersji) pliku temp_trck bezpośrednio z karty. Trzeba ściągać kablem - a ponieważ zawsze zgrywa się cały plik przeznaczony na 60 śladów (ponad 2 Mb), to trwa to ponad 30 minut. Później trzeba to jeszcze wszystko wyczyścić bo do realnych sladów doczepione są przypadkowe wartości zapisane na karcie.
- pomny ostrzeżenia że TR czasami kasuje aktywny ślad po wyłączeniu robiłem zapis śladu przed wyłączeniem. A ta cholera wzięła i skasowała mi za to wszystkie waypointy!. Prawdopodobnie, po każdym włączeniu jest tworzony nowy plik z WP na karcie, nadpisując stary.
Podsumowując - jak w temacie. Nie są to wersje beta.