Witam!!
Nie mam jeszcze holuxa ale chcialem sprawdzic jak beda wygladac mapy. Sciagnalem ump polski i mam dylemat, ten sam plik otwarty przez gpsmapedit jest bardziej szczegolowy niz w mapshow.
Jak wyglada ta mapka w odbiorniku?? Jak w mapedicie czy jak w mapshow?
Pozdrawiam
Raczej na pewno tak jak w MapEdit z tym jednak zastrzeżeniem, że niektóre obiekty mogą nie być wyświetlane (np. plant area, urban area, niektóre linie i punkty) a inne będą wyświetlane w odbiorniku inaczej niż w MapEdit. Dla mnie w ogóle sposób w jaki MapShow wyświetla mapy jest szaloną zagadką - wyświetla jakiś przypadkowy fragment bez mozliwości przeglądania i do tego w sposób kompletnie uroczy to czyni ;-)
To nie ja robilem te mape, ja ja tylko przystosowalem :-) kolejne edycje za jakis czas.
Pamietam, jakim zaskoczeniem dla mnie bylo jak na Garminie Legend, po wgraniu UMP, zobaczylem zarysy budynkow. Holux takich ficzerow nie posiada, MapShow (a raczej sam format CRD) tez. Te informacje sa tracone podczas konwersji, przynajmniej takie mam wrazenie. Aczkolwiek, szczerze mowiac, moim skromnym zdaniem nijak nie uposledza to funkcjonalnosci Holuxa - wszystko to, co potrzebne (przynajmniej z mojego punktu widzenia) pokazuje.
Raven - gratuluje optymistycznego podejscia do swiata. Ja osobiscie nic uroczego w zachowaniu sie MapShow nie uswiadczylem :-)))
Raven - gratuluje optymistycznego podejscia do swiata. Ja osobiscie nic uroczego w zachowaniu sie MapShow nie uswiadczylem :-)))
Próbowałem być śmiertelnie cyniczny ale widocznie mi się nie udało…
Aczkolwiek, szczerze mowiac, moim skromnym zdaniem nijak nie uposledza to funkcjonalnosci Holuxa - wszystko to, co potrzebne (przynajmniej z mojego punktu widzenia) pokazuje
Moim zdaniem jednak za mało, konieczne jest, przynajmniej dla mnie, wyświetlanie terenów zabudowanych i terenów "zielonych" - to są ważne identyfikatory terenu!. Co do zestawu linii to trudno, ubogi zestaw można przeboleć…
Proponuję przetestować sobie v. 2.05 Trentino. Na pewno lasy i tereny zurbanizowane są tam zaznaczone, ilość linii chyba też jest większa, ale za to już nie ręczę bo nie pamiętam ile było normalnie ;). Pamiętaj aby zrobić sobie jednak wcześniej format (nie zwykłe kasowanie) karty compact flash podobno bez tego są problemy.
Z Trentino problemy sa zawsze, niezaleznie od karty…
Raven, sorry ze nie wylapalem ironii :-) a co do zestawu sygnatur, to jak na razie nie czuje potrzeby zeby bylo ich wiecej. Fakt, milo by bylo miec nie tylko "wode" ale i "las" czy "budynek", ale mam wrazenie ze ograniczeniem tu jest sam wyswietlacz - chyba nie umie wyswietlic odpowiedniej liczby poziomow szarosci zeby poszczegolne typy obszarow dalo sie rozroznic. No, chyba zeby robil to jakims rasterkiem, ale przy zabojczej rozdzielczosci mogloby to jeszcze bardziej zamazac mape, zamiast uczynic ja czytelniejsza…
ale mam wrazenie ze ograniczeniem tu jest sam wyswietlacz - chyba nie umie wyswietlic odpowiedniej liczby poziomow szarosci zeby poszczegolne typy obszarow dalo sie rozroznic
No tak…tylko TEORETYCZNIE według producenta wyświetlacz obsługuje 4 poziomy szarości a więc tyle ile powinno być w sam raz potrzebne - 1. Pustka 2. Woda 3. Las i zieleń 4. Budynki
Skoro pod 2.05 Trentino to działa to jest to kwestia oprogramowania a nie samego wyświetlacza.
Casper opisz dokładniej swoje doświadczenia z Trentino? Czy zidentyfikowane i znane problemy w jego funkcjonowaniu naprawdę występują i jak często? No i napisz w jaki sposób wyświetlacz wizualizuje odmienne sygnatury terenu - tj. czy widać czytelną różnicę pomiędzy "wodą", "budynkami" i "zielenią"?
Wracając do oryginalnej wersji 2.05:
dla swoich potrzeb, wpadłem na pomysł jak odwzorować tereny zielone w odbiorniku. Otóż, skoro firmware daje nam do dyspozycji tylko jeden rodzaj terenu, należy z dostępnych elementów zbudować sobie drugi :) W tym celu wystarczy water area otoczyć którąś z dostępnych linii i w odbiorniku uzyskamy "drugi" rodzaj terenu. W moim przypadku zdecydowałem się na odwzorowanie zbiorników wodnych nowym obszarem (water area + road), ze względu na to, iż w interesującym mnie rejonie kraju zbiorników wodnych jest zdecydowanie mniej niż terenów zalesionych. Lasy natomiast reprezentuje water area. Przebudowanie mapy w ten sposób w MapEdit zajmuje ok. 30 sekund.
Oczywiście jest to tylko półśrodek.
Miasta i lasy w Trentrino są pokazywane podobnie jak jeziora tylko mają inne kolory. Kolory te są otrzymywane poprzez naprzemienne wyświetlanie linii bardziej i mniej szarych.
Jeśli chodzi o problemy to jedyne na jakie się natchnąłem są omówione w tym wątku
Aktywny ślad mi nigdy nie zniknął nawet po wymianie baterii, po tym jak odbiornik się sam wyłączył. Z way pointami też nie miałem raczej problemów tu muszę zaznaczyć jednak, że nie korzystam z nich często.
Co do zawieszania to chyba mi się zawiesił kiedyś, ale też głowy nie dam :).
Doświadczenie tutaj przedstawione zdobyłem na około 7 wyprawach całodniowych pieszych i kilku wycieczkach rowerowych.
Miasta i lasy w Trentrino są pokazywane podobnie jak jeziora tylko mają inne kolory. Kolory te są otrzymywane poprzez naprzemienne wyświetlanie linii bardziej i mniej szarych.
A czy Kolega mógłby zrobić przykładowy zrzucik z ekranu odbiornika?
Ech wystarczy wgrać firmware i zobaczyć :), ale niech już Tobie będzie.
Przedstawiam tutaj przykładowy screen. Widać na nim zarys Poznania w raz z jeziorami, a na górze jakiś lasek (tu sprostowanie lasek jest przedstawiany nie jako linie a jako kropki). Dla czytelności zdjęcia wyłączyłem pokazywanie dróg.
Bardzo Koledze dziekuję! W takim razie jeszcze jedno pytanie. Onegdaj kiedy robiłem próby z moją własną mapą też wpadłem na pomysł odwzorowania różnych sygnatur terenu za pomocą "water area", o którym pisał też kilka postów wyżej Kolega Gbr. I napotkałem nieprzekraczalny problem: woda jak to woda, dróżek i szlaków w niej nie ma (tzn. pewnie są ale ja nie jestem motorowodniakiem i żeglarzem więc dlamnie nie ma) ale w przypadku np. lasów wszelkie szutrówki i punkty zaznaczone w obrębie tak powstałego "plant area" były w odbiorniku niewidoczne - jak sądze wielobok "water area" jest skutecznie nieprzezroczysty w stosunku do innych obiektów znajdujących się na jego tle. I pytanie: Czy na tle prawidłowo wyświetlanych w postaci kropek (jak to widać na "screenie") terenów "zielonych" widoczne są inne punkty i linie? Nie pytam i "urban area" bo raczej przez budynki nie biegną drogi…Chociaż jeśli ktoś zaznaczy zbiorczo teren zabudowany nie jako odrębne bydynki ale jako ogół obszaru, na którym one się znajdują to to pytanie też może mieć sens. Więc reasumując: jak to jest z "plant area" i "urban area"? "Przezroczyste" one są czy też nie? Kolega chciał ułatwić i wyłączył wyświetlanie dróg a gdyby Kolega tego nie zrobił to wszystko by było pewnie widoczne na ekranie i to pytanie nie musiałoby zaistnieć.
Pozdrawiam.
Moja "water area" jest przezroczysta. Użyta do odwzorowania lasu wcale nie zasłania tras rowerowych które na nią naniosłem. Pokazują się też ikony punktów. Nawet mi do głowy nie przyszło, że może z tym być jakiś problem.
A pod jakim firmwarem? z jakimi ustawieniami RRKarte konwertowałeś mape? No bomba, jeszcze sie okaże, że każdy odbiornik inaczej wyświetla obiekty ;-)
Oki w takim razie rozwiejmy wątpliwości.
Czy na tle prawidłowo wyświetlanych w postaci kropek (jak to widać na "screenie") terenów "zielonych" widoczne są inne punkty i linie?
Tak widać. Te kropki niezależnie od powiększenia są tej samej wielkości (dość małe), a ewentualne linie, które akurat przecięły taką kropkę po prostu ją zasłaniają.
Nie pytam i "urban area" bo raczej przez budynki nie biegną drogi
I tu też błąd bo urban area jest zaznaczony, dla Poznania cały obszar zurbanizowany a nie pojedyncze bloki. Drogi oczywiście widać.
Kolega chciał ułatwić i wyłączył wyświetlanie dróg a gdyby Kolega tego nie zrobił to wszystko by było pewnie widoczne na ekranie i to pytanie nie musiałoby zaistnieć.
Akurat mapę mam tak zrobioną, że nie było by widać przy takim oddaleniu, a przy większym zoomie nie ujął bym wszystkich rodzai terenu.
Gwoli wiadomosci - wrzucilem nowa wersje mapy UMP Polska przekonwertowana na format Holuxa. Mozna zassac z http://lwowek.republika.pl/maplist.rar
Zauwazylem pewien problem odbiornikiem i ta mapa w wersji z 4 Maja. Procedura poprzedzajaca problem wygladala tak:
- wyjecie karty CF
- Reset do ustawien fabrycznych
- wgranie firmware 2.05ZA-CF (sprawdzalem tez to samo z Trentino)
- wgranie przez czytnik na USB, maplist.lst na sformatowana wczesniej karte CF 256 Kingston.
- wlozenie karty do odbiornika
Odbiornik dziala ok, ale tylko do momentu kiedy sprobuje zapisac track log na karcie. Od tego momentu zaczynaja sie problemy tj.:
- przy wyjsciu z menu trak logging pojawia sie klepsydra i tak juz zostaje, a odbiornik nie daje sie nawet wylaczyc i pomaga tylko wyjecie baterii
- po ponownym wlaczeniu, odbiornik jest wyraznie spowolniony, a po otwarciu sie ekranu satelitow, po chwili pojawia sie klepsydra i tak juz zostaje.
Karta CF wlozona do komputera ujawnia nastepujace symptomy:
- plik maplist.lst ma ten sam rozmiar, ale jest zmieniony co sprawdzilem porownujac sumy md5 wersji z pliku rar i pliku na karcie CF
- Plik TEMP_TRK.TRL jest niemozliwy do odczytania (komputer zglasza blad odczytu)
- Plik TEMPWPRT.WPR ma wielkosc 0
Skasowanie plikow .trl i .wprt nie rozwiazuje problemu, bo odbiornik nadal sie zawiesza z ta karta CF i plikiem maplist.lst.
Sprawdzalem tez prostsza mape ktora dostalem na plytce ktora byla dodana do odbiornika przy zakupie. Jest tam plik Polska.crd (jakies 3,6 MB), ktora skonwertowalem na plik .lst i wgralem na karte. Tu dla odmiany, zadnych takich problemow nie ma.
Ktos ma koncepcje co to moze byc ?
Objawy, rzec musze, dziwne.
U mnie obie mapy UMP Polska dzialaly bez problemu, z obsluga trackow i waypointow zadnych problemow nie ma.
Mam wrazenie, ze Twoje klopoty moga byc zwiazane z obsluga samej karty - moze sprobuj dorwac jakas inna i poeksperymentowac.
U mnie, owszem, byly kiedys problemy z wieszaniem sie odbiornika (tak jak u Ciebie - klepsydra i nic, pomagalo tylko wyjecie baterii) ale byly one zwiazane chyba z Trentino - po przesiadce na Alanowe 2.05 CF wszystko jest OK.
Sprobuj jeszcze moze wgrac powtornie firmware Alana, po czym nagrac mape na karte via czytnik.
Jest to mozliwe. Mam dwie karty CF Kingston 256 MB z ktorych jedna na stale siedzi w aparacie Canona. Przypominam sobie, ze na tym aparacie zdarzyly mi sie pare razy dziwne zjawiska: Jezeli zdjecia robiane sa po kolei bez kasowania czegokolwiek po drodze, jest OK. Jezeli jednak po zrobieniu kilkudziesieciu zdjec stwierdze, ze kilka jest kiepskich/zbednych i je skasuje, jest duze prawdopodobienstwo ze po zrobieniu nastepnych kilku, okazuje sie ze pare zdjec jest uszkodzonych. Do tej pory uwazalem to za bledy w firmware aparatu, teraz zaczynam podejrzewac ten typ karty :/
Mam podobny problem (patrz wątek: zgrywanie tracków i waypointów do MapEdita) Ale ja sam skonwerterowałem mapę taką jak garf + niektóre szczegółowe ze strony http://mapcenter.cgpsmapper.com/